Košarica Narudžba

Što će bilderu trener?

30.05.2018
Luka Kuhar
Ako on to tako dobro zna - što će mu trener? Ovo pitanje zna se postaviti u bodybuildingu kada spominjemo uspješnje natjecatelje i njihove karijere. Zašto, zaista, imaju trenere?

 Prije par godina jedan mlađi dečko pitao me zašto bodybuilder u njegovoj teretani drži osobne treninge kad vidi da i njega netko drugi trenira? Uostalom, uspješan je i dugo se natječe, zar nije već naučio sve što može?

 
Nekada je lakše biti stroj, nego strojovođa.
 
Da pojasnim.
 
Bodybuilderi na svojim leđima nose ogromnu odgovornost za sebe, a često i za svoje klijente. Pregršt planova im je u glavi, ideja za trening, prehranu, suplementaciju, odmor, a onda tu naravno dolaze i ostale životne obveze koje nekom magijom moraju ubaciti u dnevni raspored.
 
Ne samo to - njihov je put do bine kudikamo kompleksniji od moguće rute kojom ide neki njihov klijent. Možda želi samo smršaviti par kilograma, dok bodybuilder ima znatno više faktora u svojoj jednadžbi. Sport je to koji do cilja ima velik broj mogućih stranputica i u tom kolopletu valja ostati koncentriran jer je jedna greška dovoljna za dramatičan pad na bini.
 
Često je slučaj da natjecatelju treba trener baš zato što mu treba hladna glava od koje može nešto naučiti i porazgovarati o raznim segmentima priprema koji ga zanimaju. Isto tako stvar je odgovornosti. Taj teret znatno se lakše nosi kad ga na leđima drži dvoje ljudi. Nije sve na natjecatelju, on mora raditi, ali s komadom posla pomaže mu njegov trener.
 
Ne zato što bilder nužno ne zna, ali želi biti siguran i ako ništa drugo uvjeren da radi pravu stvar, odnosno ispravljen u slučaju krivog skretanja. 
 
 
Pisali smo o tomu koliko se teško objektivno sagledati kada se spremate za natjecanje. Glava se ne da lako koncentrirati i sasvim je moguće da si tjednima izgledate identično, a zapravo se dogodio niz sitnih pomaka koji su promakli.
 
Isto tako, ima natjecatelja koji se znaju slatko lagati pa reći da drže "još malo vode", a zapravo ima tu još masti za skidati. Dobar trener tu je zlata vrijedan. Dati će iskrenu, konstruktivnu kritiku, ili važnu potvrdu kvalitete onda kada je za nju vrijeme.
 
Ne treba zanemariti ni njegovu ulogu u reguliranju treme, straha i davanju podrške pred samo natjecanje. Bilderi ipak odmjeravaju snage u jednom relativno iscrpljenom stanju na bini i tada treba netko tko je tu i tko može učiniti te zadnje stresne trenutke podnošljivima. Da podsjeti svog natjecatelja na sve sate i dane koje je utrošio na taj izlazak.
 
I onda na kraju, ako bude sportske sreće i natjecateljske kvalitete, zajedno s njim proslavi medalju!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO