Košarica Narudžba

Novogodišnje odluke, novogodišnje tijelo

18.01.2017
Luka Kuhar
Nova godina, novi ja, veli jedna doskočica koju mnogi znaju iskoristiti u ovo doba godina. Ploča je prazna, spremna za novi upis. Želite napraviti promjenu ili poboljšanje. Krećete trenirati i raditi na sebi...
Photo: Kristijan Matković
 
To je pohvalno i već ste napravili pozitivnu promjenu, ali dvije stvari morate znati:
 
1. Nova Godina- Novi ja s razlogom nije: "Novi tjedan - Novi ja".
 
Treniranje vam ne ide kao klasična stavka na listi novogodišnjih odluka. Možete si zapisati da želite pročitati novu Murakamijevu knjigu, pa kada to jednom napravite, prekrižiti ju s liste. Trening, malo teže. Jedan sigurno da, odradit ćete ga brže no što ćete pročitati knjigu, ali čitav proces treniranja često traje dulje od početnog novogodišnjeg entuzijazma. Tjedan dana herojstva u lokalnom gymu neće napraviti prekrasno tijelo samo zato što je to nova godina. Ako zaista želite biti novi Vi, ugradite tu radnu naviku u sebe tijekom godine koja je pred nama. Polažite si račune redovno. Godina će imati više od 360 dana. Zašto barem stotinu ne bi obilježili treningom. Nova godina nije samo prvi mjesec, niti se tijelo tako gradi.
 
2. Odredite cilj i držite ga se
 
Svi mi imamo vlastitu motivaciju za trening. Možda želite smršaviti? Koliko bi ste kila voljeli izgubiti? Želite li dobiti na mišićnoj masi? Sve su to pitanja na koja morate imati odgovor kada krenete trenirati. Ne zato što će vas rezultat brzo stići pa se nećete znati prepoznati, već zato što bez jasnog cilja sam proces treninga može izgledati kaotično i nasumično, bez da daje jasne i željene rezultate. Nećemo pristupiti treningu jednako ako imamo 20 kilograma viška ili 10 kilograma manjka. U jednom slučaju moramo paziti na gubitak masnog, a u drugom dobitak mišićnog tkiva. To znači da će angažman u teretani biti drugačiji za svakog od nas. Dobro je imati cilj. Nužno je držati ga se.
 
Teretane su uvijek pune u prvom mjesecu i obećaju veliku posjećenost ljudi koji su možda zaboravili misliti na jedino mjesto u kojem moraju živjeti. Tijelo vrijedi mnogo više od  sitne želje da nešto nabrzaka promijenimo ili se učinimo cool prijateljima na društvenim mrežama. Jer ono, kupili smo odjeću za teretanu, imamo šejker lijepe boje i sad je to full beast mode. 
 
Međutim onda prođe onaj inkubacijski period i eto nas u drugom mjesecu kada je sve više manje po starom. Tu su oni redovni članovi koji su jednom bili baš poput ovih prvih. I oni su donijeli odluku da će se okušati u treningu. Samo su ispali znatno ozbiljniji i držali se onoga što su sami sebi jednom rekli.
 
Do Čitanja, 
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO