Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

PREDSTAVLJAMO - NUTRICIONIZAM.HR, dio #1

Savjeti | 09. Svibanj 2016. 15 minuta

U našim intervjuima otišli smo korak dalje i kontaktirali popularnu stranicu Nutricionizam.hr koja je s vremenom postala vrlo popularno odredište za vrijedne savjete iz polja znanosti o prehrani. Javio nam se autor stranice...

... u dvodjelom intervjuu pokrili smo mnoge teme!

1. Bojane pozdrav u ime Proteka i Muscle Media tima. Predstavi se našim čitateljima u nekoliko rečenica.

Moje ime je Bojan Stojnić. Autor sam web i Facebook stranice www.nutricionizam.hr na kojima pišem tekstove o prehrani te nudim nutricionističke usluge. Magistrirao sam nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a trenutno radim na doktoratu iz Nutrigenomike i personalizirane prehrane na Sveučilištu Balearskog otočja u Španjolskoj. Prije odlaska u inozemstvo vršio sam ulogu predsjednika Hrvatskog Zbora Nutricionista s ciljem zaštite struke nutricionista u Hrvatskoj. Moji interesi unutar nutricionizma s istraživačke strane leže u individualizaciji prehrambenih preporuka analizom interakcije naših gena i prehrambenih komponenti, a sa savjetodavne strane u pojednostavljenju istih te većeg naglaska na psihološku, hedonističku i praktičnu komponentu.

U sportu sam od kada znam za sebe, a ozbiljno sam se bavio košarkom koju sam igrao u 2. hrvatskoj ligi te triatlonom, u sklopu kojega sam pored nekoliko značajnijih rezultata na državnoj razini završio i međunarodnu utrku Ironman distance. Shodno tome, veći dio mojih klijenata čine rekreativni i profesionalni sportaši.

2. Vodiš uspješnu facebook stranicu na kojoj svatko zainteresiran za nutricionizam može pronaći neke korisne informacije - odakle inspiracija?

S projektom sam započeo još 2009. godine, kada sam uočio izostanak kritičkog osvrta na prehrambene dezinformacije u medijima. Osim toga, budući da sam započeo pisati još tijekom fakulteta, pisanje sam koristio kao dodatnu motivaciju za samostalno istraživanje. Danas me pored financijskog interesa motivira dobra prihvaćenost stranice sama po sebi te činjenica da mi pisanje pruža priliku za konkretiziranje vlastitih misli (netko pametan je jednom rekao: Ne pišem da budem shvaćen, nego da shvatim.). Trebam li naglasiti da zbog izostanka vremena pišem rjeđe nego što bih htio i trebao?

3. Po tvom mišljenju, koje su najveće "legende i mitovi" u pogledu nutricionizma? Gdje mislimo da znamo najviše, a u stvari smo često u krivu?

Neću pretjerati ako kažem da su 3/4 prehrambenih informacija u medijima zapravo dezinformacije, odnosno legende, mitovi i dogme. Prilično su dobro raspodijeljenje neovisno o području nutricionizma. Neke od najzastupljenijih su pogled na namirnice kroz prizmu prirodnoga i umjetnoga, demonizacija pojedinih makronutrijenata (ugljikohidrati ili masti), zabranjene kombinacije istih, strah od glutena, šećera, GMO namirnica, postojanje tzv. supernamirnica, potreba za detoksifikacijom itd. itd. Ispričavam se ako sam izostavio nečiji omiljeni mit.

Vjerujem da isti nastaju najvećim dijelom zbog činjenice da manipulacija prehranom stvara osjećaj kontrole za kojom žudimo, a koju u životima rijetko kad u potpunosti posjedujemo. Također, "Jedite više različitog voća i povrća", iako najbolji savjet za povećanje kvalitete prehrane, nije dovoljno sexy da bude popularan.

4. Kao i ti, rado pratim Alana Aragona, vrsnog stručnjaka po pitanju ove tematike, misliš li da je premalo eksponiran s obzirom na znanje koje posjeduje?

Alan Aragon mi je na neki način ukazao na zastupljenost kontroverznih tema u nutricionizmu. Ono što volim u njegovom pristupu je jednostavnost prikazivanja kompleksnih tema, zdravorazumski pristup te izostanak dlake na jeziku. Možda je upravo zbog posljednjeg podcijenjen u medijskom ekspoziciji, međutim svima u području fitness nutricionizma dobro je poznat.

Toliko za prvi dio. U drugome očekujte nešto više o bodybuildingu, sportovima i nutricionizmu općenito, ali i brzi savjet za sve one koji se bave dobivanjem mišićne mase ili gubljenja viška masnih naslaga! Čitajte nas i sutra

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni