Košarica Narudžba

Ja bi na masu!

18.09.2016
Luka Kuhar
Za sve mršavce ovog svijeta koji u kupanoskom ogledalu sanjaju o kilogramima mišića i maštaju o bilderskim konturama oduvijek je postojao problem - odlaska na masu. Tj. kako se to zapravo na masu ide? Treba li vam i putovnica za tamo?

1. Čovjek raste - krmača se tovi

Ode tako mali Mate na masu, "čujo" je da treba svašta izist. Kupio je riže dovoljno da s vremenom razvije imunitet na beri beri bolest, ima tjestenine dosta da od gladnih u Italiji napravi medicinski gojazne. Meso ima više "onih bijelih šara" nego "crvenih komada", a sve to valja zaliti mlijekom, sokom ili...mlijekom u soku?

Iskusniji već znaju na koju cestu ovo vodi. Na kraju dana možete imati zaista mnogo kilograma, ali to ne mora biti bilderska masa. Možda više nagne na onu orijentalnu - sumo borac liniju, koju ipak ni mi sami ne želimo vidjeti u opjevanom ogledalu. Ako želimo odraditi masu na bilderski, moramo jesti više, ali - pazeći što i koliko jedemo.

2. Mogu jer sam na masi

Za bodybuildere hrana ima posebno mjesto u dnevnom životu. Ono najvažnije se ne smije izgubiti iz vida - hrana je gorivo za sve ono što će bodybuilder raditi kroz dan ili u većem planu - naredni period. Jedenje, prema tomu, predstavlja dio procesa koji dolazi kao esencijalan komad slagalice - ne kao čisti hedonizam ili čak sabotaža svega ostalog što smo obavili. Lako je sustavno se sabotirati hranom kada kažemo "Ma mogu mogu, na masi sam pa smijem". 

Činjenica da smo na masi za nas treba značiti da želimo dodati mišićne mase na svoju figuru, pazeći da pritom ipak ne zabrazdimo u krivo, dobivajući puno previše masnog tkiva u procesu. Zna se dogoditi i nije strašno, dapače, svaka masa za sobom nosi i nešto "nusproizvoda", ali on nikada ne bi trebao biti najzastupljeniji. 

3. Malo ponavljanja za masu

U verbalnoj Bibliji kvazi bilderskih izreka stoji i ono "...šestog dana Isus dadne bench učenicima svojim pa reče - ovo je klupica moja, na kojoj ćete se vi nabildati....ali nemojte raditi više od 6-8 ponavljanja". Tada je nevjerni Toma napravio 12 i pretrenirao se odmah! Izgubio je svu teško stečenu masu i nije više imao novaca za aramejsku rižu koja se u to doba cijenila kao kvalitetan izvor UH.

Ok, moguće da će se iskusni teolozi ovdje malo razići sa mnom, ali bilderi će skužiti! Trening nije uklesan u kamen. Ne postoji univerzalna trening formula za svakoga u svakom periodu priprema. Generalna pravila stoje, ali pomisao da će vas 10 ponavljanja -nasuprot 8 uprskati...mislim da ne moram nastaviti.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO