Košarica Narudžba

KAKO OPONAŠATI PROFESIONALCE

01.07.2018
Luka Kuhar
Ako želiš biti najbolji, radi što rade najbolji. A opet, nemoj raditi to što rade najbolji jer to što rade najbolji, mogu raditi samo najbolji. Što od ove nesuvisle kobasice primijeniti na svom vježbačkom putu?

 Uzmimo za primjer Jayja Cutlera. Četverostruki Mr. Olympia šampion i višestruki nositelj Arnold Classic titule besmrtnost svog imena u bodybuildingu zasluženo je osigurao. Boreći se s Colemanom i najboljim bilderima svoje generacije, Jay se morao poprilično namučiti kako bi izašao iz njihove sjene i s vremenom postao suvereni vladar bodybuildinga. Recimo da netko želi pratiti Cutlerov primjer. Kako to učiniti ispravno, što treba izbjeći i ima li nešto što možemo „imitirati“?

 
Česta greška događa se onda kada pokušavamo doslovno pratiti svaki korak kojeg neka uspješna osoba učini. Ako imate dvadesetak godina, 80 kila i godinu dana staža u teretani, najgora stvar koju možete napraviti je uzeti program vježbanja Jayja Cutlera, natovariti utege na šipku i vjerojatno se poslati u obližnju bolnicu. Oponašati životni stil Olympia šampiona ne može se učiniti bez da je netko i sam na toj razini. Ono što se može preuzeti jesu kvalitetne osobine koje su ga uopće dovele do tog stupnja.
 
Kako smo uzeli Jayja za primjer, tu ću istaknuti njegov apsolutan fokus čitavih nekoliko mjeseci prije natjecanja gdje se postepeno isključivao od okoline, sve dok ne bi ostao okružen isključivo pozitivom. Njegova kuća postajala je hram bodybuildinga, a dnevno je provodio nekoliko sati samo objedujući sve što je trebao. Vanjski svijet morao je pričekati jer je Mr. Olympia imao posla.
 
Po tom primjeru jasno vidimo razinu ozbiljnosti koju je u svom pristupu imao legendarni šampion bodybuildinga. To nikako ne znači da svatko tko želi biti uspješan treba jesti iste količine kao Jay Cutler ili dizati iste težine, već da svome radu treba pristupiti maksimalno ozbiljno s jednakom dozom posvećenosti kao osoba do čijih bi rezultata jednom i sam htio doći. Arnold bi volio reći da nema penjanja po ljestvam uspjeha dok su ruke u džepovima.
 
 
Zato, kad čujete da ne treba imitirati profesionalce, nemojte to shvatiti doslovno u baš svakom smislu. Samo Jay Cutler može biti najbolji Jay Cutler, Phil Heath najbolji Phil Heath, Shawn Ray Shawn Ray itd. Ono što se može naučiti od njih je, ne kako postati ta osoba, već kako dijeliti razinu s njom. Imajući u vidu da želite kročiti istom stazom, ne morate nužno koristiti istu metodu. Ali budite sigurni da bez obzira na to kako je tko došao do svoje konačne destinacije, nije to mogao učiniti bez da je znao s kojom su dozom posvećenosti i njegovi idoli nekada kročili istim putem.
 
Naravno da postoje otegotne okolnosti po nas i olakotne po njih - ili obrnuto. Možda smo iz dobrostojeće obitelji, ali nemamo baš izvrsne gene, a možda je suprotna situacija. Važno je prepoznati unikatnost svoje situacije i obogatiti je korisnim osobinama kojima se možemo priučiti.
 
Kažu da je imitacija najveći oblik laskanja i u tome nema nužno ništa loše. Činimo to pametno uzimajući ono što ćemo primijeniti u vlastitom poboljšavanju bez straha od toga da je možda već viđeno. Uostalom, zašto bi izmišljali novi kotač ako se stari već dobro okreće?
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO