Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Motiviraj sam sebe!

Savjeti | 01. Veljača 2018. 4 minuta

Znate ono kad kupite bocu vode koja vam na etiketi pokušava poslati sedamsto različitih varijanti poruke da vjerujete u sebe? Naporno, sigurno. Izlizano, također, ali i dan danas ima poantu i ne treba se izgubiti iz vida...

 Zašto je uopće bitno vjerovati u sebe i kakve to veze ima s bodybuildingom i fitnessom? 

Da to kažem kratko i sirovo, zato što je vjera drugih ograničena vremenom i okolnostima. Često je i naša, ali, uz dulji rok. Što to znači?

Recimo da ste u situaciji spremanja za natjecanje, a nemate odličnu polazišnu točku. Niste prvi; neki su iz toga izgradili fenomenalan rezultat, drugi, imali ništa bolju "finalnu točku". Vaš dobar prijatelj vjeruje u vas. Logika mu možda nalaže da dobar razvoj situacije nije vjerojatan, no prijatelj vam je i neće samo tako dignuti ruke od podrške. Lijepo od nje/ga. Vama to daje "goriva" za dalje.

Došli ste do natjecanja i neslavno je završilo. Ispostavilo se da rezultat nije dovoljno dobar za sretan plasman, ali što je tu je. Naučili ste nešto iz tog pokušaja.

Situacija u kojoj se spremate "iz zaostatka" može se ponoviti još dosta puta, baš kao što se osoba može odlučiti na "još jednu dijetu", nakon niza propalih. Ono što se ne mora ponoviti jednako toliko puta je podrška koju dobivate sa strane. Nije teško shvatiti zašto. Kada sedam puta zacrtate cilj i svaki put kiksate, ni najnadobudniji kladioničar neće staviti novac na vas, a čak će i dobar prijatelj posumnjati u vaše mogućnosti.

Trebate li i vi?

Da, onda kada ne radite ništa drugačije i ne učite iz svojih grešaka. Očekivati da će mokar prst u popravljanju utičnice dovesti do bilo čega drugog osim po život opasnog iskustva je parafrazirana definicija ludosti. Ako smo se jednom "spržili" vjerojatno ima pouka i razlog zašto.

Međutim samo zato što nešto naoko ne ide, ne znači da i vaša unutarnja motivacija i vjera trebaju nestati. Obeshrabreni neuspjehom, često odustajemo prerano. Kada je prerano? Onda kada vjerujemo da još postoji šansa za uspjehom!

I najbolji prijatelji, obitelj, partner/ica, mogu početi sumnjati i gubiti vjeru u vas. Tim više nakon niza loših rezultata. Ne možete ih ni kriviti samo tako. Hoćete li se vi kladiti na Dinamo protiv Barcelone u stvarnosti gdje jedan od ta dva kluba osvaja inozemna natjecanja svako toliko, a drugi samo izletuje? Možete voljeti taj Dinamo svim svojim srcem, ali ne stavljate "soma" na njega.

Dogodit će se situacije u kojima ćete potrošiti taj entuzijastični kapital svojih bližnjih. Kada će i oni već biti sumnjičavi oko naših mogućnosti i šansi. To je dio života i događa se velikom broju nas, ako ne i svima, kroz određene životne periode i pokušaje.

Vjerujte u sebe i dalje ako znate da negdje unutra postoji mogućnost da san postane stvarnost. Da imate alate i radite na njihovom usavršavanju. Nemojte si lagati i živjeti od iluzija, no kada stvarno i iskreno u sebi osjećate da niste ispucali zadnje od sebe, nemojte dozvoliti da vas sumnja drugih odvrati od cilja.

Šanse se mogu smanjivati, podrška drugih jenjavati. Dok god mi sami vjerujemo da je vrh osvojiv, dok god radimo što god možemo da se na njega popnemo, prethodni padovi postaju samo lekcije - ne i osude na propast.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni