Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Vlakna, mornar Popaj je bio u pravu!

Prehrana | 23. Rujan 2011. 5 minuta

Prehrambena vlakna su bitan sastojak pravilne prehrane, jer pomažu uklanjanju otpadnih tvari iz našeg tijela. Ona, osim toga, povećavaju volumen hrane koju jedemo, pa tako usporavaju njen prolazak kroz crijevo, koje tako dobiva više vremena da

ekstrahira (izvuče) i apsorbira (upije) hranjive tvari.

Vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata, te time spriječavaju nagli porast inzulinskih nivoa (što rezultira pohranom masti). Bodybuilder treba imati stalan inzulinski nivo.

Dakle, vlakna osiguravaju dobar rad probavnog sustava, te opuštaju trigliceride (oblik masti), koji su dobar energetski izvor, za koje ne moramo brinuti da će se pohraniti u obliku masnog tkiva.

Prehrana koja sadrži značajne količine prehrambenih vlakana pomaže nam pri uklanjanju probavnih smetnji (opstipacije), a korisna je i u kontroli tjelesne težine. Smatra se da prehrana bogata vlaknima donosi prevenciji srčanih bolesti i raka debelog crijeva.

Izvori vlakana

Vlakna su izgrađena od celuloze, osnovnog materijala iz kojeg su izrađene biljke, pa ih stoga i nalazimo samo u biljnim namirnicama. Prilikom industrijske obrade žitarica, celuloza i prehrambena vlakna se počesto uklanjaju. Tako su, primjerice, bijela (glazirana) riža i bijelo brašno relativno siromašne namirnice, a u njima skoro da i nema prehrambenih vlakana. Glavni su izvori vlakana brašno od punog zrna žitarica (integralne žitarice), od kojeg se mogu praviti kruh i tjestenina, a isto tko i zobene pahuljice i slične prerađevine od integralnog žita, te smeđa riža i većina orašastih plodova.

U različitom je voću i povrću vrlo različit i sadržaj vlakana; špinat, zeleno (lisnato) povrće, suhi grah i grašak bogati su izvori vlakana.

Za kraj možemo samo reći da ima istine u crtiću Popaj koji veliča špinat i njegovu snagu ;)

Izvor: D. Perkov, Prehrana u Bodybuildingu

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni